Veelgestelde vragen
Hieronder vind je veelgestelde vragen over lesopafstand.nl. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op via Stel je vraag.
-
Wat is afstandsonderwijs precies?
Afstandsonderwijs is een onderwijsvorm waarbij leerlingen niet fysiek aanwezig zijn op school, maar thuis of op een andere locatie via digitale middelen en devices het onderwijs volgen. Hierdoor kunnen leerlingen deelnemen aan lessen, opdrachten maken en communiceren met leraren en medeleerlingen, ongeacht hun fysieke locatie. Lees meer over lesgeven op afstand.
-
Voor wie is afstandsonderwijs bedoeld?
Er zijn allerlei situaties waarin je als school afstandsonderwijs geeft. Denk aan leerlingen met een ziekte of beperking, topsporters of (dreigende) tijdelijke of langdurig thuiszittende leerlingen. Ook hoogbegaafde leerlingen, reizende leerlingen of nieuwkomers kunnen behoefte hebben aan afstandsonderwijs. Daarnaast kunnen zich calamiteiten voordoen, zoals een pandemie, waarbij afstandsonderwijs nodig is. Lees meer over de doelgroepen van lesopafstand.nl.
-
Van wie is Les op afstand?
Les op afstand is een website van Kennisnet en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook andere organisaties dragen inhoudelijk bij:
- PO-Raad.
- VO-raad.
- SIVON, de ict-coöperatie van en voor het onderwijs.
- SLO, het landelijk expertisecentrum voor het curriculum.
- Het NRO, het Nationaal Regieorgaan voor onderwijsonderzoek.
- NJi, het Nederlands Jeugdinstituut.
-
Wat is de Digitale School?
Het ministerie van OCW werkt samen met Kennisnet aan het actieprogramma Digitale School. Digitaal afstandsonderwijs kan een waardevol onderdeel zijn van de extra ondersteuning voor een leerling die een tijd niet of niet volledig naar school kan. Het programma is onderdeel van de verzuimaanpak en draagt bij aan de ambitie om het aantal thuiszittende leerlingen terug te dringen naar nul. Lees meer over het actieprogramma Digitale School.
-
Hoe is Les op afstand ontstaan?
Tijdens de coronapandemie moesten scholen plotseling lesgeven op afstand, en was er daarom behoefte aan meer informatie hierover. De website Les op afstand werd in het leven geroepen om hierin te voorzien en ook om coronaprotocollen te communiceren met het onderwijs. Na de pandemie is de website doorontwikkeld tot algemeen informatiepunt over afstandsonderwijs voor verschillende doelgroepen, zoals thuiszittende leerlingen, topsporters en zieke leerlingen.