Toetsen via platforms

Wil je veilig toetsen afnemen in een Google- of Microsoft-omgeving? Op deze pagina vind je meer informatie over toetsen via platforms.

Gebruik je door school beheerde Chromebooks of heb je een Google Workspace-licentie? Dan kun je de veilige toetsomgeving van Google benutten. Werk je met door school beheerde Windows-devices en Office 365? Kies dan voor de veilige toetsomgeving van Microsoft.

Het voordeel? Op beide platforms zorgt de toetsmodus ervoor dat leerlingen niet kunnen spieken. Ze kunnen geen andere tabbladen openen, chatprogramma’s starten of andere (digitale) hulpmiddelen gebruiken tijdens de toets.

Toets samenstellen 

Google en Microsoft bieden ook mogelijkheden om een toets samen te stellen en automatisch te beoordelen. Hoewel de opties voor toetsvragen beperkt zijn, kun je toch een goede toets maken. Je hebt keuze uit meerkeuzevragen, open vragen en selectievragen. Voeg bronnen toe, upload hele toetsen of combineer de digitale omgeving met een papieren toets voor meer brongebruik (‘blended toetsen’). Natuurlijk kun je ook met collega’s samenwerken aan een toets in de cloud.

Voorbereiden van de toets 

Houd bij het samenstellen van een toets rekening met: 

Veilig toetsen in een Google-omgeving 

Voorbereiden van de toets 

Werk je met Google Drive of Classroom? Maak dan toetsen met Forms. Leerlingen vullen een formulier in, wat een handig antwoordenoverzicht genereert voor het nakijken. Je kunt ook een Google-document aanbieden, maar dat maakt het nakijken wat lastiger.

Afnemen van de toets 

De mate van beveiliging van je toets hangt af van het doel en belang van de toets. Strenge beveiliging door ‘locken en blokken’ is vooral nodig voor belangrijke summatieve toetsen zoals overgangstoetsen en schoolexamens. Voor formatieve toetsen of snelle vragenlijsten volstaan vaak de standaard beveiligingsopties. Lees meer over het locken en blocken van een Chromebook of Windows Laptop.

Voorwaarde voor digitaal toetsen op een Chromebook 

Om een Chromebook te kunnen locken en blokken, moet deze zijn opgenomen in de Google Admin Console. Dit betekent dat de Chromebook wordt beheerd vanuit de Google Workspace-omgeving van school. Dit kost per Chromebook eenmalig vijfentwintig tot dertig euro. Vanuit de Admin Console zet je de Chromebook in ‘Kioskmodus’. Dit kun je als leraar ook zelf vanuit Google Forms bij het aanmaken van een toets onder ‘instellingen’ aangeven. 

Kioskmodus 

Deze modus schakelt functies uit zoals autocorrectie, woordenboek, delen van documenten, klembord en zelfs USB-poorten. Je hebt 3 opties voor digitaal toetsen

  1. Instellen als kiosk voor één app. De school stelt de Chromebook in voor een enkele app. Als er een Chrome-extensie is van de toetsapplicatie, kun je de Chromebook zo instellen dat deze direct verschijnt bij inloggen. De leerling kan dan alleen die applicatie gebruiken, eventueel aangevuld met extra opties die de beheerder toevoegt.
  2. Examenaccounts voor leerlingen instellen. De examenmaker maakt speciale accounts aan voor leerlingen. Hiermee kun je uitgebreide toetsprofielen opstellen en aangeven wat een leerling wel en niet mag tijdens de toets. De leerling logt in, opent de juiste toetsapplicatie, maakt de toets en logt weer uit. 
  3. Beheerde gastsessies instellen. De school voegt een extra account toe aan het device. Als de leerling hierop inlogt, komt hij in de kioskmodus terecht voor de toets. Na uitloggen kan de leerling weer inloggen op het eigen account zonder restricties. 

Vergrendelen en monitoren 

Voor snelle formatieve toetsen in Google Forms is er de Lockmodus, een soort Kioskmodus Light. In het Nederlands is het de ‘vergrendelde modus’. Leerlingen kunnen dan alleen de toets maken op hun Chromebook. Als een leerling het tabblad sluit, verdwijnen de restricties en krijgt de leraar een melding. Activeer deze modus bij het maken van een toets via de ‘instellingen’ (wiel-icoon) in Google Forms.

Je kunt als leraar ook op afstand monitoren tijdens de toets met een telefoon of videoprogramma. Zo kun je de betrouwbaarheid van het eindresultaat beter garanderen door realtime toezicht. 

Google heeft veel voorbereid, zodat je snel aan de slag kunt met digitale toetsen. De Admin Console is essentieel voor het instellen van de Kioskmodus op Chromebooks. Dit werkt niet op Chromebooks die niet door de school worden beheerd. Bij problemen kun je advies vragen aan je ict-leverancier voor hulp bij de mogelijkheden en implementatie.

Veilig toetsen in een Microsoft-omgeving 

Voorbereiden van de toets 

In Microsoft Teams maak je toetsen met opdrachten. Voor snelle formatieve toetsen kun je Microsoft Forms gebruiken. Hiermee maak je toetsen, quizzen en polls die je gemakkelijk onder leerlingen kunt verspreiden. Forms geeft de docent snel feedback via evaluatielijsten, wat nakijkwerk bespaart. Je kunt ook Worddocumenten of pdf’s gebruiken, maar dit maakt het nakijken wat omslachtiger. Gebruik de Kickstarters op voortgezetleren.nl om zelf aan de slag te gaan.

Afnemen van de toets 

Om een laptop ‘spiekproof’ te maken, moet deze zijn opgenomen in Intune voor Educatie, het Mobile Device Management(MDM)-platform van Microsoft. Dit betekent dat het device wordt beheerd vanuit de Intune-omgeving van school. We gaan ervan uit dat je deze MDM-omgeving al hebt, zodat je de applicaties die al in huis zijn, kunt gebruiken. Vanuit Intune zet je het device in een beveiligde toetsomgeving door een ‘Take a Test’-profiel aan te maken. 

Er zijn ook andere opties, zoals functies in elektronische leeromgevingen (bijvoorbeeld itslearning), toetsplatformen of losse beveiligingsplatformen (zoals Quayn) voor toetsen (zoals Schoolyear).

Take a Test 

Voor summatieve high stake-toetsen gebruik je Take a Test van Microsoft. Dit profiel schakelt functies uit zoals autocorrectie, woordenboek, delen van documenten, openen van andere apps, klembord en zelfs USB-poorten. Het device wordt een ‘dom device’ dat alleen de browser Microsoft Edge gebruikt. Je hebt twee opties: 

  1. Een speciaal testaccount configureren: wanneer een leerling inlogt, start ‘Take a Test’ automatisch de vooraf ingestelde toets-url in Microsoft Edge. Dit is de enige beschikbare app.
  2. De toets-url verspreiden: je verspreidt de url van je zelfgemaakte toets via e-mail of Teams. Als leerlingen de link aanklikken, gaat het device in toetsmodus. Met Ctrl+Alt+Delete verlaat de leerling de toetsmodus.

Laagdrempeliger monitoren 

Net als bij Google kun je ook hier op afstand monitoren via telefoon of videoprogramma voor extra betrouwbaarheid. Microsoft heeft veel voorbereid voor snelle digitale toetsafname. De Intune-omgeving is essentieel voor het instellen van de ‘Take a Test’-modus op Windows-devices. Dit werkt niet op apparaten die niet door de school worden beheerd. Bij problemen kun je advies vragen aan je ict-leverancier voor hulp bij de mogelijkheden en implementatie.