Kansrijk adviseren

Lesgeven op afstand vraagt om extra aandacht voor kwetsbare kinderen. Leerlingen die afstandsonderwijs volgen, kunnen vaak tijdelijk niet naar school door bijvoorbeeld psychische of medische problemen. Ze lopen soms een leerachterstand op of zijn minder goed in beeld bij de school. Daarom is extra aandacht voor deze doelgroep bij schooladvisering belangrijk. Ook kansarme kinderen lopen het risico om minder goed te scoren op de eindtoets door een opgelopen leerachterstand. Hierdoor wordt het schooladvies bepalender.

Verschillende onderwijspartijen (waaronder de PO-Raad, VO-raad, AVS en AOb) roepen basisscholen op om kwetsbare groep 8-leerlingen, bij wie getwijfeld wordt over het meest passende advies, kansrijk te adviseren. Middelbare scholen krijgen het advies om leerlingen bij wie getwijfeld wordt over de meest passende brugklas, kansrijk te plaatsen.

Handreiking schooladvisering 

Om basisscholen te ondersteunen bij een zorgvuldige schooladvisering, heeft het ministerie van OCW (in samenwerking met SLO en verschillende pilotscholen) de ‘Handreiking schooladvisering’ ontwikkeld. Deze handreiking bevat wetenschappelijke informatie en praktijkvoorbeelden rondom schoolklimaat, hoge verwachtingen, informatiebronnen bij het schooladvies, betrokkenheid van leerlingen en ouders en de samenwerking met het voortgezet onderwijs. Er is specifiek aandacht voor kansrijk adviseren. Meer informatie vind je op de website van SLO of in de Handreiking schooladvisering van de Rijksoverheid.

Video’s Lerarencollectief

Het Lerarencollectief maakte een aantal video’s, waarbij ook aandacht wordt besteed aan schooladvisering.