Direct naar inhoud

Asynchroon lesgeven

Bij afstandsonderwijs pas je als leraar je lesmethoden aan, bijvoorbeeld door asynchroon les te geven. Hierbij vindt het leren niet gelijktijdig plaats: jij geeft een instructie of opdracht, en de leerling bekijkt of voert dit uit op een zelfgekozen moment. Op deze pagina lees je alles over instructievideo’s maken, geschikte devices, schermopnames, het delen van video’s, jezelf filmen, video monteren en webinars maken.

Tips voor asynchroon lesgeven

  1. Voorkennis ophalen: zorg dat je leerlingen weten welke voorkennis en vaardigheden ze nodig hebben. Probeer eens:
  1. Instructie geven: denk aan de aandachtsboog van je leerlingen. Korte video’s werken vaak het beste. Let op je taalgebruik en leg lastige begrippen duidelijk uit of verwijs naar waar leerlingen de uitleg kunnen vinden.
  2. Verlengde instructie aanbieden: help leerlingen op hun eigen niveau door verschillende filmpjes aan te bieden. Maak bijvoorbeeld aanvullende video’s voor extra uitleg.
  3. Evalueren en feedback geven: bij asynchroon leren is het extra belangrijk om de voortgang van je leerlingen te volgen. Maak duidelijke afspraken over waar ze hun werk kunnen inleveren en hoe ze feedback krijgen. Tip: eindig je instructievideo met een open vraag of opdracht om te checken of leerlingen de stof begrijpen.

Waar vind je instructievideo’s?  

Naast video’s in lesmethodes, vind je online een schat aan aanvullend materiaal. Kijk eens bij Schooltv of lerenvoorhetexamen.nl. Sommige leraren hebben zelfs hun eigen YouTube- of Vimeo-kanaal met uitleg per vak en leerjaar. Zo hoef je niet altijd zelf het wiel uit te vinden!

Meer weten? Lees Video gebruiken in de les: zo doe je het goed op leraar24.nl.

Hoe maak je zelf een instructievideo?  

Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan met video:

Welk device is geschikt? 

Goed nieuws: elk device met een fatsoenlijke camera en microfoon is geschikt voor het opnemen van instructiefilmpjes. Zelfs je smartphone is prima, vooral als je jezelf in beeld wilt hebben of iets wilt voordoen. Handig als je bijvoorbeeld een blad wilt laten zien waarop je schrijft en de instructie voordoet.

Je scherm opnemen 

Wil je je scherm opnemen voor instructiefilmpjes, bijvoorbeeld om digitaal leermateriaal te laten zien? Dat kan op verschillende manieren:

Uploaden en delen van video’s 

Bedenk goed hoe je je video’s opslaat en deelt. Je wilt dat leerlingen er makkelijk bij kunnen, maar ze moeten niet altijd publiek beschikbaar zijn. Dit zorgt er ook voor dat de video’s op een veilige manier worden verspreid. Gebruik hiervoor zo veel mogelijk de functionaliteit van je onderwijsplatformen. Sla je video’s op in de cloud, dan zijn ze makkelijk deelbaar en houd je zelf het beheer.

Wil je toch een video op Vimeo plaatsen? Op zelfstudie.be lees je hoe je dat doet. Deel vervolgens de link met de leerling(en).

Jezelf filmen 

Wil je zelf voor de camera staan? gebruik deze tips:

Video monteren 

Grote kans dat je niet meteen tevreden bent met je eerste opname. Of misschien wil je beelden van jezelf combineren met een schermopname. Tijd om te gaan monteren! Hier zijn wat tools die je kunt gebruiken:

Webinars maken 

Delen