Open lesmateriaal

Open lesmateriaal wordt meestal door leraren of publieke instanties gemaakt en digitaal gedeeld via verschillende websites. Het kan variëren van tekstuele en visuele instructies tot opdrachten voor leerlingen of studenten. Echt open lesmateriaal kun je ook aanpassen door delen weg te halen, te wijzigen of toe te voegen. Door zelfgemaakt en open lesmateriaal te delen, kunnen andere leraren en leerlingen hier gebruik van maken.

Lesmateriaal voor instructie

Open lesmateriaal is geschikt voor aanvullende instructies, bijvoorbeeld als sommige leerlingen extra uitleg nodig hebben. Soms kan het ook als vervanging dienen en een alternatief bieden voor niet-digitaal materiaal bij les op afstand.

Via deze zoekplatformen vind je materialen voor geplande onderwerpen:

Let op: controleer eerst met de Appchecker van Kennisnet of een app geschikt is voor het onderwijs in verband met de AVG.

Lesmateriaal voor verwerking

Er bestaat veel aanvullend oefenmateriaal (folio en digitaal) dat je kunt combineren met opdrachten uit de lesmethoden. Als je gebruikelijke lesmateriaal niet voldoende is, vind je hier ideeën voor aanvullend oefenmateriaal:

Zelf lesmateriaal maken

Je kunt ook zelf digitale opdrachten maken. Dit kost tijd, maar heeft voordelen: je kunt oefeningen laten aansluiten bij jouw leerlingen, onderwijsprogramma en leermateriaal, en het nakijken op afstand wordt makkelijker. Bovendien kun je het materiaal delen met collega’s en later hergebruiken. 

Stappen bij het zelf maken van lesmateriaal:

Op Wikiwijs vind je tips en handleidingen voor het maken van lesmateriaal, zoals:

Houd bij het zelf maken van lesmateriaal rekening met privacy en rechten:

Bekijk ook Inspirerende lessen op de website bij schoolbestuur OOADA via de PO-Raad.

Wikiwijs

Op Wikiwijs staan verzamelde tips voor concrete lesmaterialen per bouw.

Voor po

Voor vo

Algemeen

Talen

Exact

Maatschappij

Kunst

Meer weten?