Microsoft Teams
Werk je met Microsoft in je onderwijs? Op deze pagina vind je informatie over lesgeven, volgen en toetsen op afstand met Microsoft Teams.
Lesgeven
Voordat je de Microsoft-producten binnen het Office 365-platform goed kunt gebruiken, richt je eerst het platform in. APS IT-diensten heeft hiervoor informatie op een rij gezet. Ook vind je bij SLBdiensten praktische tips voor zowel leraren als beheerders. Zodra de inrichting is geregeld, kun je lesgeven.
Enkele tips:
- Laat leerlingen vragen stellen via de chatfunctie. Zo hoeven leerlingen de microfoon niet aan te doen, en heb je als leraar een goed overzicht van de vragen die er zijn. Die vragen zijn dan makkelijk te clusteren en te behandelen.
- Laat digitaal lesmateriaal zien via ‘Scherm delen’. Teams biedt de mogelijkheid om een specifiek scherm (bijvoorbeeld van een webbrowser) te delen. Als je hier het digitale lesmateriaal via bijvoorbeeld Basispoort of een ander platform laat zien, kunnen leerlingen live meekijken.
- Wanneer je één specifieke leerling wilt aanspreken, doe dit dan via een privébericht.
Webinar Lesgeven met Microsoft Teams
Veel docenten gebruiken Microsoft Teams voor onderwijs op afstand. Wil je weten hoe je het optimaal inzet voor je lessen? Hoe je verbinding houdt met leerlingen en zorgt voor optimale interactie? Kijk dan de opname van het Les op afstand webinar van 7 januari 2021 over dit thema. Je kunt de opname hieronder terugkijken. Onder de video vind je antwoorden op vragen uit de chat.
Volgen en toetsen op afstand
Werk je in de cloud met Microsoft Teams? Dan kun je ervoor kiezen om eigen toetsen te maken met opdrachten. Hiermee zet je een opdracht klaar voor de leerling. Voor een snelle (formatieve) toets kun je Microsoft Forms gebruiken. Binnen Forms kun je toetsen, snel quizzen en polls maken en verspreiden onder de leerlingen. Door de instellingen van ‘Take a Test’ (zie verderop in dit artikel) kun je het device toetsveilig maken. Forms geeft snel feedback in de vorm van evaluatielijsten, waardoor je niet meer hoeft na te kijken. Je kunt ook een Word-document of pdf aanbieden aan de leerling. Het nakijken van de antwoorden is dan wel wat omslachtiger. Gebruik de Kickstarters op voortgezetleren.nl om zelf aan de slag te gaan.
Locken en blokken
Om de laptop ‘spiekproof’ te maken en deze te ‘locken en blokken‘ moet deze zijn opgenomen in Intune voor Educatie, het Mobile Device Management(MDM)-platform van Microsoft. Dit betekent dat het device wordt beheerd vanuit de Intune-omgeving van school. Vanuit Intune kan het device in een beveiligde omgeving voor digitaal toetsen worden gezet: Take a Test. Het device komt dan in een speciale modus. Deze schakelt functies uit zoals autocorrectie, woordenboek, het delen van documenten, het openen van andere apps, het klembord en zelfs hardware als USB-poorten tijdens het maken van een online toets. Take a test biedt twee toetsprofielen.
Monitoren
Je kunt als leraar op afstand ook een telefoon of videoprogramma inzetten tijdens de toets om de leerling te monitoren. Zo kun je de betrouwbaarheid van het eindresultaat enigszins garanderen door de leerling in realtime te volgen tijdens de toetsafname.
Let op: zorg ervoor dat je alles goed regelt volgens de AVG-wetgeving.
Meer weten?
- Bekijk de Kickstarters over Microsoft op voortgezetleren.nl.