Lerenvoorhetexamen.nl ondersteunt thuiszittende leerlingen bij hun examenvoorbereiding
Actueel | voor vo
De redactie | 14 mei 2024
De website lerenvoorhetexamen.nl is een overzichtelijke en volledige bron van informatie over examens. In het bijzonder om thuiszittende leerlingen te ondersteunen bij de voorbereiding op hun examens. Het is ook een betrouwbaar naslagwerk voor iedere andere examenkandidaat en diens begeleider, leraar of school. Marjolein Andringa-Mann van het ministerie van OCW en Nadia Demaret van Kennisnet vertellen over de nieuwe ontwikkelingen.
Waarom zijn er wel aardbevingen in het Westen van Zuid-Amerika en in het Oosten niet? Wat is dekolonisatie? En: wat is de bouw van een elektronenwolk? Dit zijn allemaal onderwerpen die je mogelijk tegenkomt bij een havo-examen. Ga je op zoek naar het antwoord via Google dan vind je ontelbaar veel bronnen, maar hoe weet je nu welke leerstof de juiste is om te slagen? “Op lerenvoorhetexamen.nl (lvhe) komt alle informatie samen, zodat je het in één oogopslag kunt vinden en ook weet dat de bron betrouwbaar is”, vertelt Nadia Demaret, senior adviseur digitale geletterdheid en professionalisering bij Kennisnet. Per schoolrichting vind je op de website op een overzichtelijke manier wat je moet weten en hoe je kunt leren.
Betrouwbare bronnen
Demaret was betrokken bij de ontwikkeling van de website tijdens de pandemie. In die periode moesten de examenleerlingen vanuit huis leren en waren zij en hun leraren vaak op zoek naar betrouwbare informatie of extra oefenstof om zich goed voor te bereiden op de examens. “De informatie hierover die je op internet vindt, is erg versnipperd waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet”, zegt Marjolein Andringa, coördinerend beleidsmedewerker bij de directie Kansengelijkheid en Onderwijsondersteuning bij het ministerie van OCW. Daarom werd tijdens de pandemie besloten om een website te ontwikkelen die de syllabus voor elk vak en niveau bevat, alle begrippen die je moet weten, oefenexamens en verwijzingen naar betrouwbare bronnen elders zoals geschikte YouTubefilmpjes met uitleg van docenten.
Kauwgom kauwen: is dat goed of slecht voor je hersenen? Doe mee met De Grote Examenquiz!
Bijna alle examenleerlingen volgen inmiddels weer onderwijs op hun school, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Denk aan leerlingen met chronische ziekten, zoals Long COVID, of leerlingen die om psychische redenen niet naar school gaan. Voor hen, en hun begeleiders biedt lvhe in het bijzonder een uitkomst. Andringa: “voor leraren, maar ook leerlingen, bieden YouTubefilmpjes van docenten een fijne afwisseling en toevoeging op de leerstof. Maar het kost vaak veel tijd om de juiste te vinden, van goede kwaliteit en met precies de goede examenstof.” Op lvhe is die controle al gedaan en weet je zeker dat de filmpjes die erop staan betrouwbaar zijn. Ook vind je er examenboosters – video’s waarin een leraar in vijf minuten, de laatste tien tips geeft om je examen voor hun vak goed te maken.
Actieprogramma Digitale School
De website ontstond ad hoc tijdens de pandemie, maar inmiddels valt het onder het actieprogramma Digitale School. Demaret: “Ongeveer vijftienduizend leerlingen zitten thuis en zijn soms niet meer verbonden aan een school. Voor hen is het programma Digitale School opgestart.” Dit programma is onderdeel van de verzuimaanpak van het ministerie, waarmee we het aantal thuiszittende willen terugdringen tot nul. Hierbij kan digitaal afstandsonderwijs een deel van de oplossing zijn, vertelt Andringa: “Uit de coronatijd weten we dat afstandsonderwijs natuurlijk ook nadelen heeft, maar voor bepaalde groepen in specifieke situaties biedt het juist voordelen. Met het actieprogramma Digitale School stimuleren we scholen om de kansen van digitaal afstandsonderwijs voor leerlingen die niet naar school kunnen ten volle te benutten. Een website als lvhe biedt bij deze opgave ondersteuning voor de thuiszittende examenleerlingen en hun scholen.”
Hoeveel vergeet je na 1x leren? Doe mee met De Grote Examenquiz!
De content en het taalgebruik van lvhe is zodanig aangepast dat het toegankelijker is voor thuiszittende leerlingen. Een aanzienlijk deel van hen doet namelijk examen of voorexamen, nu de website is aangepast krijgen ook zij de juiste ondersteuning. Demaret: “Deed je als leerling bijvoorbeeld een vraag fout op de website, dan kreeg je het advies om dit te bespreken met je leraar. Zit je thuis zonder leraar, dan weet je misschien niet wat je daarmee moet. Nu adviseren we dus voor ondersteuning iemand in de omgeving te vragen, dat klinkt misschien als een klein tekstueel verschil, maar voelt voor de thuiszittende leerling een stuk inclusiever.”
Nieuwsgierig? Neem een kijkje op lerenvoorhetexamen.nl, als thuiszittende leerling wensen we je heel veel succes met leren voor het examen!