Wet- en regelgeving
Mariëlle Paul, voormalig minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, wilde digitaal afstandsonderwijs een volwaardig onderdeel maken van het stelsel van passend onderwijs. Maar hiervoor is een wetswijziging nodig vanwege de vereisten in de Leerplichtwet. Zij heeft daarom een wetstraject ingezet om deze en andere knelpunten aan te pakken.
Paul, wilde de wet- en regelgeving aanpassen, zodat er meer ruimte komt voor maatwerk in het onderwijs. Dit wordt waarschijnlijk in 2026-2027 afgerond. In de Kamerbrief van december 2023 meldde ze:
‘Mijn doel is dat digitaal afstandsonderwijs een volwaardig onderdeel wordt van het stelsel van passend onderwijs, zoals eerder aan u gecommuniceerd. Daarvoor is een wetswijziging noodzakelijk. Dit komt onder andere doordat de Leerplichtwet geregeld schoolbezoek vereist en digitaal afstandsonderwijs daar niet onder valt. Het wetstraject om dit en andere knelpunten aan te pakken, bereid ik nu voor. Over de contouren en planning hiervan informeer ik uw Kamer via de Kamerbrief bij de Voortgangsrapportage verbeteraanpak passend onderwijs in het voorjaar 2024.’
Brochures voor ouders en professionals
Als een leerling door lichamelijke of psychische klachten tijdelijk niet of niet volledig naar school kan, onderzoek je als school welke begeleiding de leerling nodig heeft om door te kunnen leren. In overleg met de ouders en de leerling kun je als school een maatwerkprogramma bieden met digitaal afstandsonderwijs. Hoe dit er in de praktijk uitziet, hangt af van de keuzes die je als school hierin samen met de ouders en leerling maakt. In de brochures van de Rijksoverheid lees je onder welke voorwaarden je digitaal afstandsonderwijs kan aanbieden.